woensdag 20 juni 2012

Tientallen doden bij zelfmoordaanslag in Khost in oosten Afghanistan

Bij een zelfmoordaanslag in de Oost-Afghaanse provincie Khost op een konvooi van Afghaanse en NAVO-militairen zijn woensdag 18 Afghanen omgekomen, waaronder burgers en agenten.

Ook aan de kant van de NAVO zijn slachtoffers gevallen. Later op de dag meldde een Amerikaanse functionaris op basis van anonimiteit dat 3 Amerikaanse soldaten en een Afghaanse tolk zijn gesneuveld.

Getuigen hebben ook een zelfmoordaanvaller te voet gezien.

Aanvankelijk werd gemeld dat de aanslag werd gepleegd door een zelfmoordaanvaller op een motorfiets op een NAVO-konvooi.

Maar de provinciale autoriteiten zeiden later dat de aanslag werd uitgevoerd op een gezamenlijke controlepost op een markt door een aanvaller die te voet was, en dat er een motor onder de wrakstukken lag.

Het konvooi bevond zich toevallig in de buurt en reageerde op de aanslag.

Er vielen zoveel doden omdat de controlepost gevestigd was op een markt. De taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

Afghaanse functionarissen melden aanvankelijk dat de zelfmoordaanvaller op een motorfiets een konvooi van NAVO-troepen aanviel. Het persagentschap Pajhwok maakt melding van 18 doden en 30 gewonden. TOLO News meldt zeker 16 doden en 32 gewonden.

Het persagentschap Khaama bericht dat de aanval plaatsvond bij de wijk Spin Jumat. Volgens het ziekenhuis vielen er zeker 18 doden en 36 gewonden.

"Provincial hospital chief Dr. Abdul Majid Mangal said at least 18 people who were killed and 36 others who were injured were taken to the hospital so far."

TOLO bericht dat functionarissen in het ziekenhuis van Khost zeggen dat onder de doden drie Afghaanse politieagenten zijn.

Sediq Sediqi, woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken, zei dat de zelfmoordaanvaller een gezamenlijke Afghaanse en ISAF-patrouille aanviel die de stad passeerde.

Er werden aanvankelijk geen slachtoffers aan de kant van de ISAF gemeld.

Getuigen zeiden dat ze Amerikaanse en Afghaanse militaire slachtoffers hebben gezien, aldus The New York Times.

Een woordvoerder van de International Security Assistance Force, majoor Martyn Crighton, zei dat er enkele ISAF-slachtoffers vielen bij de aanval, maar kon nog niet zeggen hoeveel.

De Amerikaanse ambassade meldde in de loop van de dag dat er 3 soldaten van de NAVO om het leven zijn gekomen, aldus de Associated Press.

Sediqi beschuldigt de “vijanden van Afghanistan” van dit soort aanvallen. Nog geen enkele groepering had rond het middaguur de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

TOLO meldt dat Khost een van de meest problematische regio’s in Afghanistan is, waar de Taliban onophoudelijk Afghaanse en buitenlandse soldaten aanvallen.

Het Haqqani-netwerk, een militante groepering met banden met Al-Qaida en de Taliban, is beschuldigd van de meeste van de zware en dodelijke aanvallen op Afghaanse en ISAF-troepen.

Dader
Een Taliban-woordvoerder zei in een telefoongesprek met het persbureau AFP dat een van hun strijders zich op had geblazen naast een Amerikaanse militaire patrouille in Khost.

Hij vertelde dat daarbij 10 Amerikaanse militairen, waaronder een tolk, en vier Afghaanse politieagenten werden gedood.

De Taliban staan erom bekend dat ze de claims over aantallen slachtoffers die ze maken overdrijven en niet spreken over burgerslachtoffers.

Zie ook:
3 NAVO-soldaten uit VS en tolk onder doden zelfmoordaanslag Afghanistan